At være single med kræft

Som en single person, er det normalt at have frygt og bekymringer om dating og nye relationer og seksuel intimitet, men disse betænkeligheder bør ikke holde dig fra dating, hvis du vælger at gøre det.

Selv om det kan føles akavet og svært til tider, at tale med en partner om dine bekymringer hjælper det ofte og kan lindre stress og angst.

Support til en single er klar til at hjælpe med de fysiske og følelsesmæssige ændringer, der påvirker dine følelser om dating og at starte et nyt forhold.
Enkelte voksne med kræft oplever ofte fysiske og følelsesmæssige forandringer under og efter kræftbehandling, der påvirker deres dating og seksuelle relationer. At starte nye relationer kan være stressende for nogen, men det er især svært for enlige voksne med kræft eller en historie af kræft. Mange enlige kræft overlevende undgår dating, fordi de frygter at blive afvist. Muligheden for afvisning er rigtig, men det er vigtigt at ikke lade en frygt for afvisning stoppe dig fra dating helt. Her er nogle tips om at tale med en date om kræft, starte nye relationer, og at tale om seksuel intimitet.

At tale med en date om kræft

At afgøre, hvornår man skal fortælle en ny date omkring din kræft erfaring er udfordrende. Nogle kræftramte kan føle, at det at tale om deres diagnose og behandling er for personligt at dele med nogen forholdsvis fremmede, og at deres erfaringer kan skræmme en potentiel partner, og ikke at fortælle en date om deres kræft føles uærlig eller uoprigtig.

Det rigtige tidspunkt at tale med en partner om kræft er forskellig for hver person. Dog kan det hjælpe at vente, indtil du og din nye partner har udviklet en gensidig tillid og omsorg. Nogle mennesker foretrækker at fortælle en ny partner, før et forhold bliver alvorligt. Når du er klar, nogle af de spørgsmål, du måske ønsker at diskutere, er:

Muligheden for tilbagefald

Din evne til at få børn

Fysiske begrænsninger på grund af cancer eller behandling
Før vi taler om disse emner, kan du finde det nemmere at skrive ned, hvad du vil sige eller øve med en ven. Lær mere om at tale med en partner .

Start nye relationer

Her er nogle forslag, der kan hjælpe, hvis du har svært ved at starte nye relationer eller er bekymret over dating:

Tilbring tid med venner og familie og find sociale aktiviteter, du nyder. Disse er mulige måder at møde nogen nye.

Prøv en ny aktivitet, deltage i en klub, eller tage en klasse. Disse aktiviteter vil hjælpe dig til at blive mere fortrolig med, hvordan folk reagerer på dig, især hvis du har fysiske tegn på kræft, såsom hårtab eller ar.

Lav en liste over positive egenskaber om dig selv, der gør dig en god partner.

Hvis du er bange for afvisningen, så praktiser, hvad man kan sige og hvordan du vil håndtere situationen.

Giv ikke op på dating eller dit håb for et nyt forhold, hvis nogen ikke deler dine følelser.
Bekymringer, når du starter et nyt seksuelt forhold

Som mange overlevende allerede kender, kan kræft og dens behandling give seksuelle bivirkninger . Disse kan omfatte:

Erektil dysfunktion

Svært ved at opnå orgasme

Vaginal tørhed

Smerter under samleje
Derudover kan andre fysiske ændringer (såsom at miste en testikel, har behov for en kolostomi eller en stomi, taber i vægt eller håret, eller har ar eller hudforandringer) ikke påvirke seksuel funktion direkte, men ikke påvirke den måde, en person føler om hans eller hendes krop og fysisk og seksuel tiltrækning. Selv en person, hvis krop ikke var udadtil ændret af kræft kan føle sig anderledes om hans eller hendes krop. Disse ændringer påvirker alle selvopfattelse , selvtillid, og en persons følelse af attraktivitet.

Det er vigtigt at tale med din sundhedspleje team om eventuelle seksuelle eller fysiske bivirkninger, du oplever som følge af kræft eller kræftbehandling. De vil foreslå måder til at hjælpe dig med at styre eller minimere symptomerne.

At overvinde angst om at starte et nyt seksuelt forhold

En af de vigtigste skridt i at overvinde angsten begynder med et seksuelt forhold, og om at tale med din nye partner. Kommunikation er vigtig for et sundt seksuelt forhold, men seksualitet er privat og de fleste mennesker finder det svært at tale om sex, selv med en langsigtet partner. At tale om sex med en ny partner er vanskeligt, men det kan afhjælpe noget af din angst og føre til en større følelse af følelsesmæssig intimitet og tillid.

At tale med en ny partner om seksuel intimitet

Der er ingen “perfekt tid” til at tale om sex, men det er bedst at tale om det med en ny partner, før i bliver seksuelt intime. De fleste mennesker oplever, at det bliver lettere at tale om seksualitet med praksis, og det kan hjælpe at have flere kortere samtaler. Som du og din partner bliver mere behageligt at diskutere seksualitet, vil du være bedre i stand til at tale åbent og ærligt om igangværende ændringer i dine seksuelle behov og ønsker. Her er nogle forslag til at hjælpe dig og din partner tale om seksualitet.

Beslut hvad du vil sige til din partner i god tid og øv evt. foran et spejl eller med en ven.

Hvis du har svært ved at bruge seksuelle udtryk, øv det og sig ordene højt, indtil du føler dig bedre tilpas. De fleste sex terapeuter anbefaler at bruge rigtige ord, snarere end slang udtryk eller eufemismer.

Vælg en tid til at tale med din partner, når du er både afslappet og ikke forhastet, og vælg et sted, der er privat og neutral.

Tal med din partner om holdninger og aktiviteter, der giver mest fornøjelse, og dem, der forårsager ubehag. Aftal at lade din partner vide, hvis noget bliver smertefuldt, så han eller hun ikke behøver at bekymre sig om at såre dig.

Vær ærlig om potentielle problemer, såsom erektil dysfunktion eller vaginal tørhed, og diskutere ting, du både kan gøre for at hjælpe med at minimere disse problemer.

Husk, at seksuel intimitet involverer mere end samleje-eksperimentere med andre måder at give og modtage seksuel nydelse.

Tal med din partner om fysiske ændringer i din krop. Du kan føle dig mindre angste, hvis din partner kender ændringer i disse dele af kroppen, før din første seksuelle oplevelse sammen.

Husk, at en partner, der virkelig bekymrer sig om du vil acceptere dig som du er.
Finde support

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s